Wyposażenia gastronimii

Jeśli decydujemy się na otworzenie lokalu gastronomicznego, powinniśmy przygotować się na kosztowne zakupy. Poza wyposażeniem lokalu w niezbędne sprzęty, udekorowaniem sali i reklamą zewnętrzna, zdecydowanie najpoważniejszą inwestycją może okazać się wyposażenie kuchni gastronomicznej. W zależności od wielkości, profilu prowadzonej działalności, oraz oferowanych potraw, będzie to wydatek od kilku do kilkudziesięciu tysięcy złotych. Jeżeli działalność naszego lokalu będzie opierała się na cateringu, to znaczy sprzedaży gotowych już produktów, wystarczą nam odpowiednie urządzenia chłodnicze, oraz piece i kuchenki do odgrzewania dań. Wyposażenie gastronomii takiego lokalu to wydatek zaledwie kilku tysięcy złotych, jednak przychody i prestiż płynący z takiej działalności będą niewielkie. Byłby to zatem odpowiedni biznes do prowadzenia w hostelu, schronisku młodzieżowym lub przydrożnym motelu. Jeśli jednak mamy większe ambicje i chcemy zawalczyć o podniebienia bardziej wymagających klientów, to i nasza kuchnia gastronomiczna będzie wymagała większych inwestycji. Na wyposażenie kuchni gastronomicznej dobrze prosperującej restauracji składa się wiele urządzeń i akcesoriów. Nie warto jednak na nich oszczędzać, bo odpowiednio wyposażone zaplecze, przełoży się na jakość i atrakcyjność menu. Wśród potrzebnego wyposażenia powinny znaleźć się odpowiednie meble, w tym stoły do pracy dla kucharzy, urządzenia chłodnicze oraz grzewcze. Wybierając spośród urządzeń chłodniczych, warto pamiętać że nie służą one jedynie do przechowywania półproduktów w restauracyjnej spiżarni, ale mogą także służyć, do eksponowania niektórych dań w sali głównej. Jeśli zatem zdecydujemy się na zakup lad chłodniczych, warto czasem dopłacić, aby zapewnić im atrakcyjny, pasujący do wystroju lokalu wygląd. Z kolei kupując piece i kuchenki, warto zwrócić uwagę na ich energochłonność, oraz wygodę użytkowania. Przydatne mogą okazać się taborety gazowe, które umożliwiają wygodne gotowanie, bez konieczności ustawiania ciężkich, pojemnych garnków na wysokiej kuchence. Pamiętać należy także o tym, że na wyposażenie gastronomii składają się nie tylko urządzenia do gotowania i przetwarzania żywności, ale również spełniające niezbędne normy sanitarne pojemniki na odpady. Planując zakup wyposażenia kuchni, dobrze jest skonsultować swoje plany z kucharzem. On sam, jak nikt inny, będzie wiedział jakiego rodzaju sprzęt będzie mu potrzebny do pracy.

Reklama: http://www.kuchnie-wyposazenie.pl

VN:F [1.9.22_1171]
Ocena: 0.0/10 (0 głosów)
VN:F [1.9.22_1171]
Oceny: 0 (z 0 głosów)